
Przeprawa samochodu i motocyklu przez górską rzekę Dunajec
Fotografia
XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Formy kuchenne
Forma do galarety w kształcie owalu z czterema wypustkami na przekątnych. Na dłuższej osi znajduje się zaczep z kółkiem do zawieszenia. Forma ma wysoki brzeg i płasko ścięty spód z dwoma uskokami. Wierzch ozdobiono wypukłą kompozycją przedstawiającą stylizowaną gałązkę z liśćmi oraz owocami: gruszką, orzechami i owocami jagodowymi.
W XIX wieku formy do galarety pełniły nie tylko funkcję użytkową, lecz także reprezentacyjną, stanowiąc ważny element wyposażenia zaplecza kuchennego w rezydencjach arystokratycznych i zamożnych domach mieszczańskich. Wykonane najczęściej z cyny lub miedzi, wykorzystywano je do przygotowywania zarówno wytrawnych potraw w galarecie, jak i deserów. Bogactwo form i detali dekoracyjnych świadczyło o wysokim poziomie rzemiosła oraz dbałości o estetykę serwowanych potraw.
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 24,3 cm, szerokość: 18,8, cm
Rodzaj obiektu
sprzęt gospodarstwa domowego
Technika
tłoczenie; bielenie cyną
Tworzywo / materiał
miedź
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
XX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
XX wiek, 1. połowa XX wieku
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna