
Łyżka obiadowa
Łyżka
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
Jest częścią kolekcji: Złotnictwo
Łyżka obiadowa
Nieduża łyżka obiadowa o głębokiej owoidalnej czarce. Trzonek płaski, lekko wygięty, rozszerzający się przy zakończeniu, ozdobiony przy krawędzi z obu stron podwójnym profilowaniem. Na rewersie czarki znajdują się dwie punce: imienna „Malcz” i próba „12”.
Na terenie zaboru rosyjskiego do roku 1851 dozwolone było bicie próby w łutach, zwykle 12 łutów. Oznaczało to stop zawierający 12/16 srebra (próba 750). Próba 750 oznacza, że srebro stanowi 75% stopu, a pozostałe 25% to inne metale. Srebro o próbie 750 ma srebrzysto-białe zabarwienie i bardzo wysoki współczynnik odbicia światła, co sprawia, że wykonane wyroby mają wysoki połysk.
Fabryka Wyrobów Srebrnych Karola Filipa Malcza powstała w roku 1828, a mieściła się w kamienicy nr 378 na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Firma produkowała wyroby o charakterze użytkowym zachowując przy tym niezwykle wysoki poziom artystyczny. W przeważającej większości fabryka wytwarzała nakrycia stołowe takie jak: sztućce, cukiernice, solniczki, imbryki, mleczniki, świeczniki, kandelabry, a także ramy luster i naczynia liturgiczne. Wyroby sygnowane cechą „Malcz” i znakiem firmowym w formie kotwicy w owalu były niejednokrotnie nagradzane na wielu wystawach i targach.
Michał Rajchert
Autor / wytwórca
Rodzaj obiektu
złotnictwo
Tworzywo / materiał
stop srebra
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum - Zamek w Łańcucie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
XIX wiek
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna