treść serwisu

Książę Andrzej Lubomirski wraz ze współpracownikami

Fotografia

Jest częścią kolekcji: Fotografia

Nota popularyzatorska

Montecatini Terme – Stabilimento Torretta 18 IV 1930 r.

Spotkanie przemysłowców związanych z przemysłem cukrowym. Od lewej siedzą: dyrektor generalny Cukrowni „Przeworsk”, Ignacy Rosiński, książę Andrzej Lubomirski, prezes rady nadzorczej Cukrowni i Rafinerii „Przeworsk” S.A. w Przeworsku, Adam Korwin Piotrowski, dyrektor techniczny cukrowni w Chodorowie, nn, dr inż. Stanisław Kremer, dyrektor, a później wiceprezes Spółki „Chodorów” Akcyjnego Towarzystwa dla Przemysłu Cukrowniczego.

Andrzej Lubomirski, ordynat przeworski, był jednym z wybitniejszych polskich przemysłowców doby autonomii galicyjskiej oraz Polski międzywojennej. Jego największym sukcesem było uruchomienie cukrowni w Przeworsku w 1895 r. Oprócz działalności gospodarczej, pełnił funkcję kuratora literackiego Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Lwowie. Równie ciekawa jest osoba inż. Stanisława Kremera. Studia z zakresu mechaniki ukończył w Wiedniu, a praktyki odbył w Czechach, Morawach i w Niemczech. Był autorem wielu ważnych publikacji na temat cukrownictwa m.in. Przemysł cukrowniczy w Polsce książki wydanej w 1925 r.

Fotografia została wykonana w 1930 r. w Montecatini Terme, w Toskanii, w prowinicji Pistoia we Włoszech. Montecatini ma nadal funkcję uzdrowiska. Widoczne osoby zostały sfotografowane w parku zdrojowym.

Zdjęcie pochodzi z albumu książąt Lubomirskich z Przeworska.



Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznane
nieznane

Rodzaj obiektu

fotografia

Technika

fotograficzne

Tworzywo / materiał

papier fotograficzny

Pochodzenie / sposób pozyskania

zakup, zakup, zakup, zakup

Czas powstania / datowanie

1930-04-18

Właściciel

Muzeum - Zamek w Łańcucie

Numer identyfikacyjny

In.Al.17/709

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd