Misa
1. połowa XIX wieku
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Biała ceramika szczecińska
Dwojaki, występujące rzadziej też jako trojaki, to naczynia składające się z dwóch lub trzech jednakowych naczyń połączonych ze sobą brzuścami i wylewami z przymocowanym pionowo lub poziomo kabłąkowym uchem. Służyły do przechowywania i przenoszenia żywności dla osób pracujących z dala od domu: na polu, w lesie, w warsztacie rzemieślniczym czy manufakturze. Popularne były w wielu regionach rolniczych i szczególnie przydatne w funkcjonowaniu tradycyjnego gospodarstwa wiejskiego.
Obiekt znajdujący się w zbiorach szczecińskiego muzeum wyróżnia się nie formą, która jest typowa dla dwojaków, ale zastosowanym szkliwem, powlekającym całą jego powierzchnię, tak w środku jak i na zewnątrz. Zastosowana formuła mieszaniny ołowiowo-cynowej dawała białą tonację po wypaleniu. Szkliwo to, choć popularne i coraz częściej używane przez chłopstwo w drugiej połowie XIX wieku, należało nadal do szkliw drogich. Nie każdy garncarz je stosował ze względu na brak umiejętności lub wyższe koszty surowców, niejednokrotnie podnoszące ostateczną cenę naczynia. Szkliwione tym sposobem dwojaki były więc stosunkowo drogie, co sugeruje, że używane były w bogatym gospodarstwie.
Iwona Karwowska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 20.5 cm, szerokość: 27.2 cm
Rodzaj obiektu
dwojaki
Technika
toczenie na kole, lepienie ręczne, szkliwienie, wypalanie
Tworzywo / materiał
ceramika, szkliwo ołowiowo-cynowe
Pochodzenie / sposób pozyskania
pozyskanie własne
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1. połowa XIX wieku
Muzeum Narodowe w Szczecinie
przełom XVIII i XIX wieku
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1851 — 1900
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna