treść serwisu

Łopatka do sardynek

Nota popularyzatorska

Łopatka do sardynek wykonana ze stopu metalu, pokryta cienką warstwą srebrnej powłoki (platerowana). Na łopatce znajdują się trzy regularnie rozmieszczone, pionowe otwory. Łopatka zwęża się ku dołowi, a rozszerza w kierunku trzonka. Widoczne ślady użytkowania: patyna, przetarcia powłoki, zarysowania warstwy. Trzonek jest spłaszczony, o okrągłym zakończeniu.

Zastawa stołowa do ryb była bogato dekorowana. Jak pisze J. Paprocka-Gajek: „[…] Rybę należało rozdzielać na półmisku zestawem do tranżerowania (wybierać ładne kawałki ryby lub mięsa spomiędzy ości lub kości), a następnie nabierać pojedynczo łopatką do ryb. Jadło się widelcem” („Platery warszawskie w latach 1822-1914”, Warszawa 2010). Ości starano się zostawić na talerzu lub odkładano je do specjalnej miseczki, np. w kształcie muszli. Zwykle tego rodzaju elementy zastawy były obecne jedynie w zamożniejszych domach. Talerze służące do jedzenia ryb bardzo często wymieniano. 

Natalia Różańska

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznany

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 14 cm, szerokość: 2.5 cm

Technika

gięcie, cięcie, odlew, platerowanie

Tworzywo / materiał

metal

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1929 — 1939

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Polska (Europa)

Właściciel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Numer identyfikacyjny

MPOLIN-M916

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd