List do Tadeusza Perla
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Jest częścią kolekcji: Sztućce – pamiątka po żydowskiej rodzinie mieszkającej w Krakowie
Łopatka do sardynek wykonana ze stopu metalu, pokryta cienką warstwą srebrnej powłoki (platerowana). Na łopatce znajdują się trzy regularnie rozmieszczone, pionowe otwory. Łopatka zwęża się ku dołowi, a rozszerza w kierunku trzonka. Widoczne ślady użytkowania: patyna, przetarcia powłoki, zarysowania warstwy. Trzonek jest spłaszczony, o okrągłym zakończeniu.
Zastawa stołowa do ryb była bogato dekorowana. Jak pisze J. Paprocka-Gajek: „[…] Rybę należało rozdzielać na półmisku zestawem do tranżerowania (wybierać ładne kawałki ryby lub mięsa spomiędzy ości lub kości), a następnie nabierać pojedynczo łopatką do ryb. Jadło się widelcem” („Platery warszawskie w latach 1822-1914”, Warszawa 2010). Ości starano się zostawić na talerzu lub odkładano je do specjalnej miseczki, np. w kształcie muszli. Zwykle tego rodzaju elementy zastawy były obecne jedynie w zamożniejszych domach. Talerze służące do jedzenia ryb bardzo często wymieniano.
Natalia Różańska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 14 cm, szerokość: 2.5 cm
Technika
gięcie, cięcie, odlew, platerowanie
Tworzywo / materiał
metal
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1939-02-01
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
1929 — 1939
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
odkryj ten TEMAT
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna