treść serwisu

Łopatka do tortu

Nota popularyzatorska

Łopatka do tortu jest częścią zestawu wyprodukowanego przez firmę Christofle. 

Łopatka wykonana ze stopu metalu, pokryta cienką warstwą srebrnej powłoki (platerowana). Kształt łopatki jest nieregularny, rozszerza się w stronę trzonka i silniej zwęża ku zakończeniu. Wzdłuż krawędzi łopatki biegnie nieregularna linia wykonana techniką puncowania. W dolnej części linia ta tworzy nieregularną figurę geometryczną. Trzonek jest płaski, z ozdobnym rowkowaniem: dekoracja składa się z biegnących wzdłuż krawędzi (do połowy jej wysokości patrząc od strony trzonka) czterech linii, poniżej jest widoczny falowany wzór geometryczny. Trzonek jest zakończony eliptyczną figurą łączącą go z łopatką. 

Firma Christofle powstała w 1830 roku we Francji, a w 1842 roku zrewolucjonizowała rynek, nabywając nowo odkryty patent srebrzenia metodą elektrolizy. Od XIX wieku wyposażała w sztućce ambasady, ministerstwa, hotele i parlamenty, dowodząc tym samym swojej rangi w Europie. W 1860 roku firma otworzyła biuro handlowe w Warszawie, umacniając tym samym swoją pozycję w Europie Środkowej.


Natalia Różańska

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

Christofle (Paryż; 1830-...)

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 25 cm, szerokość: 5.2 cm

Technika

gięcie, cięcie, odlew, platerownie srebrem, puncowanie

Tworzywo / materiał

metal, srebro

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1929 — 1939

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Paryż (Francja)

Właściciel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Numer identyfikacyjny

MPOLIN-M911

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd