treść serwisu

Otwieracz do konserw

Nota popularyzatorska

Otwieracz do konserw w formie podłużnego pręta po jednej stronie zakończonego uchwytem. Obiekt został wykonany z jednego cylindrycznego fragmentu metalu. Po jednej ze stron metal został zagięty, tworząc owalny uchwyt. Po drugiej znajduje się wycięcie sięgające 1/4 długości.

Produkty konserwowane w puszkach pojawiły się na początku XIX wieku. Ten sposób przechowywania żywności został opatentowany przez francuskiego browarnika Nicolasa Apperta, zwanego dziś także „ojcem konserwowania”. Powstanie puszek z żywnością było odpowiedzią na zapotrzebowanie aprowizacyjne armii napoleońskiej. Co ciekawe, pierwotnie opakowania konserwowej żywności miały być szklane. Metalowe puszki okazały się jednak lżejsze, a tym samym bardziej praktyczne. W sklepach puszkowana żywność zaczęła pojawiać się w latach 30. XIX wieku. Początkowo konserwy były dostępne jedynie w Anglii, gdzie powstały pierwsze zakłady produkcyjne. Produkt okazał się jednak na tyle atrakcyjny dla ludności cywilnej, że szybko zaczęto go wytwarzać także w innych krajach. 

MF

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznany

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 13.8 cm, szerokość: 3.8 cm

Technika

gięcie, cięcie, odlew

Tworzywo / materiał

metal

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1929 — 1939

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: nieznane

Właściciel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN

Numer identyfikacyjny

MPOLIN-M929

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd