
Dziadek do orzechów
1924 — 1945
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Ceramika ludowa
Przeznaczenie prezentowanego fajansowego, szkliwionego na biało naczynia wskazuje jego kształt. Najpewniej wykorzystywano je jako formę do przygotowania i serwowania mięsnej, czy jak sugeruje jej indyczy kształt – drobiowej, galarety. Tego typu formy były powszechnymi naczyniami stołowymi, szczególnie w 1. połowie XX wieku.
Ten egzemplarz wyprodukowany został w znanej wytwórni Villeroy & Boch, której działalność datuje się już od połowy XVIII wieku. W XIX wieku, a szczególnie w jego drugiej połowie wyroby tej fabryki, podobnie jak i wielu innych, specjalizujących się w wytwarzaniu fajansów, przyczyniły się w dużej mierze do wyparcia z rynku rzemieślniczej produkcji garncarskiej. Proces ten widoczny był najpierw w miastach, a następnie w domach chłopskich. Seryjną produkcją zastępowano ręczne wyroby lokalnych warsztatów garncarskich, w tym także popularne i charakterystyczne dla Pomorza naczynia pokryte szkliwem ołowiowo-cynowym zwane Stettiner Ware.
Iwona Karwowska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 22 cm, szerokość: 21.5 cm
Rodzaj obiektu
forma do galarety, naczynie
Technika
techniki ceramiczne, produkcja seryjna
Tworzywo / materiał
fajans
Pochodzenie / sposób pozyskania
zakup
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1924 — 1945
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1851 — 1900
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1762 — 1770
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum Narodowe w Lublinie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna