Puchar cynowy został wyprodukowany przez zakład „F und M” założony w 1886 roku w Norymberdze w Niemczech przez Simona Felsensteina i Sigmunda Mainzera. Początkowo był to jedynie niewielkim warsztat zajmującym się wyłącznie produkcją wyrobów cynowych. Z czasem forma rozszerzyła swoją ofertę i przekształciła się w dość duże przedsiębiorstwo zatrudniające około 1900 roku blisko trzydziestu pracowników. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na pamiątkowe kufle oraz puchary firma „F und M” rozpoczęła współpracę ze sklepami z suwenirami, zaopatrując je w wyroby własnego projektu. Począwszy od 1904 roku rozpoczęła się produkcja cynowej zastawy Norica Zinn, w skład której wchodziły m.in. patery, talerze, tace, miski, zegary, świeczniki oraz kubki. Produkty te były eksportowane na cały świat, a szczególną popularnością cieszyły się w Stanach Zjednoczonych. 20 października 1918 roku przedsiębiorstwo zostało zakupione przez firmę zabawkarską „Gebrüder Bing”, która kontynuowała produkcję i sprzedaż dotychczas wytwarzanych produktów. Fabryka „Felsenstein und Mainzer”, będąca częścią „Gebrüder Bing” produkowała w Norymberdze jeszcze w latach trzydziestych XX stulecia.
Anna Lew-Machniak