treść serwisu

Forma do wypieku babki

Jest częścią kolekcji: Ceramika ludowa

Nota popularyzatorska

Typowa forma do wypieku baby czy babki – ciasta charakterystycznego dla jadłospisu Świąt Wielkanocnych – ma zdobiony karbami brzusiec i komin umieszczony w centralnej części naczynia. Taka foremka pozwala uzyskać kształt pierwotnie nawiązujący do tureckiego nakrycia głowy, zwanego turbanem lub zawojem, który jest używany od końca XVIII wieku.

Baby wielkanocne, zwane niegdyś także babim kołaczem, wyrabiane z pszennej mąki, dużej ilości jaj, drożdży i szafranu do dziś należą do najważniejszych potraw wielkanocnych. Opisywaną formę wyróżnia jej wielkość – średnica wylewu wynosi 41 cm a u podstawy komina 27 cm. Jest ona największą wśród 52 form babkowych znajdujących się w zbiorach etnograficznych muzeum.

Iwona Karwowska

Informacje o obiekcie

Informacje o obiekcie

Autor / wytwórca

nieznany

Wymiary

cały obiekt: wysokość: 14.8 cm, średnica: 41 cm

Rodzaj obiektu

forma do wypieków

Technika

techniki garncarskie

Tworzywo / materiał

ceramika, szkliwo

Pochodzenie / sposób pozyskania

darowizna

Czas powstania / datowanie

1890 — 1910

Miejsce powstania / znalezienia

powstanie: Niemcy (Europa)

Właściciel

Muzeum Narodowe w Szczecinie

Numer identyfikacyjny

MNS/E/2272

Lokalizacja / status

obiekt nie jest teraz eksponowany

Może Cię również zainteresować:

Dodaj notatkę

Edytuj notatkę

0/500

Jakiś filtr
Data od:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
Data do:
Era
Wiek:
+
Rok:
+
asd