Manierka wz. 37
1938
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Jest częścią kolekcji: Ceramika ludowa
Kamionka to doskonały surowiec na naczynia służące do przechowywania różnego rodzaju cieczy: wody, alkoholi, oliwy, oleju, nafty czy surowców stałych – szczególnie spożywczych. Wypalana jest z mieszaniny gliny, szamotu i piasku kwarcowego w temperaturze powyżej 1200° C, przy czym przed wypałem pokrywa się ją solą (NaCl). Zwiększa to odporność na działanie kwasów, co powoduje dużą przydatność w produkcji i przechowywaniu żywności poddawanej fermentacji jak kapusta czy ogórki kiszone. Ma także dużą wytrzymałość mechaniczną oraz słabą przesiąkliwość.
Znana już w starożytności, rozpowszechniona w XVI wieku, od wieku XVIII wytwarzana przez liczne manufaktury – w Polsce szczególnie na Pogórzu Sudeckim najbardziej znane i nadal czynne zakłady znajdują się w Bolesławcu. Prosta technologia i niewielkie koszty produkcji a przez to i niska cena kamionki, wpływały na jej popularność, szczególnie wśród niższych warstw społecznych. Dzięki wszechstronnemu zastosowaniu kamionki naczynia z tego surowca wykonywano w bardzo różnych kształtach, miedzy innymi dużych naczyń zasobowych, takich jak prezentowy gar ze zbiorów etnograficznych szczecińskiego muzeum. Jego cechą charakterystyczną jest lekko wklęsła powierzchnia znajdująca się pomiędzy krawędzią szyjki, a ścianką wlewu. Tworzy ona jakby dookolny zbiornik na ciecz, która podczas przelewania z większego pojemnika do naszego może się wylać. Dzięki takiej konstrukcji naczynia, to co się niechcący rozleje nie brudzi ścianek naczynia i podłoża, na którym stoi naczynie.
Przy omawianym pojemniku brakuje pokrywki. Miała ona najpewniej specjalny otwór przy krawędzi, który szczególnie przydatny był w procesie fermentacji. Po przykryciu naczynia i wypełnieniu dookolnego zbiornika przy szyjce wodą otwór w pokrywce umożliwiał odprowadzanie gazów, tworzących się podczas kiszenia warzyw, a jednocześnie znajdująca się w zbiorniku woda uniemożliwiała dostawanie się do wnętrza pojemnika powietrza oraz zanieczyszczeń.
Iwona Karwowska
Autor / wytwórca
Wymiary
cały obiekt: wysokość: 50 cm, szerokość: 37 cm
Rodzaj obiektu
naczynie zasobowe
Technika
toczenie na kole, szkliwienie
Tworzywo / materiał
kamionka
Pochodzenie / sposób pozyskania
darowizna
Czas powstania / datowanie
Miejsce powstania / znalezienia
Właściciel
Muzeum Narodowe w Szczecinie
Numer identyfikacyjny
Lokalizacja / status
1938
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1890 — 1910
Muzeum Narodowe w Szczecinie
1870 — 1915
Muzeum Narodowe w Szczecinie
odkryj ten TEMAT
Muzeum – Zamek w Łańcucie
odkryj tę ŚCIEŻKĘ
Ścieżka edukacyjna